Štedrý deň v znamení hmly, miestami hrozí mrznúce mrholenie

24.12.2013 Bratislava

Bratislava 24. decembra (TASR) - V utorok bude prevažne oblačno, na väčšine územia sa vyskytne aj hmla. Dnešné teploty dosiahnu 0 až 5 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 1 až -2 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až -5 a najvyššie denné 0 až 4 stupne Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až -4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -3 a najvyššia denná 0 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -1 a najvyššia denná 2 stupne Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -3 a najvyššia denná -1 stupeň Celzia.

Silný vietor počas sviatkov

Na väčšine územia Slovenska budú vianočné sviatky poznamenané silným nárazovým vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dokonca v prípade horských oblastí na severe Slovenska vydal výstrahu 2. stupňa.

Výstraha platí od utorka 06.00 h do štvrtkovej polnoci pre oblasti Liptova, Oravy, Nízkych a Vysokých Tatier. Na horách týchto regiónov môže vietor miestami dosiahnuť v nárazoch 25 až 35 m/s.

Pre ostatné územie krajiny, s výnimkou juhu stredného a juhovýchodného Slovenska, platí výstraha 1. stupňa pred nárazovým vetrom, ktorý miestami môže dosiahnuť 17 až 25 m/s.

Na horách fúka silný vietor a trvá malá hrozba lavínových zosuvov

Vo vysokohorskom teréne fúka veľmi silný vietor a trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Milan Lizuch.

Snehová pokrývka má vo všeobecnosti dobrú stabilitu a nosnosť. Uvoľnenie lavín hrozí len pri neprimerane veľkom dodatočnom zaťažení povrchu predovšetkým južne orientovaných a slnkom osvietených strmých svahov. Z voľného prachového snehu sa môžu výnimočne tvoriť menšie samovoľné lavínové zosuvy.

Počasie na horách ovplyvňoval dnes ráno prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Väčšinou bolo už zamračené, miestami hmlisto či ešte polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4 do +3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal búrlivý vietor rýchlosťou do 65 km/h, v nárazoch dosahoval viac ako 100 km/h.

Nový sneh už dlhšie nepripadol a starší je stále rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Vietor sfúkal hrebene až na tvrdý podklad. Striedanie nočných mrazov a denného oteplenia vytvára na mnohých svahoch nebezpečné ľadové plochy. Niektoré severne orientované svahy majú ešte prachový snehový povrch.
 

Vyberte región